BIO

Ismo Eskelinen

biografia

divider
Ismo-Eskelinen_1725_©feliXbroede

"Tämä esitys sai jokaisen äänen soimaan
ikään kuin ne olisi kuullut ensimmäistä kertaa”.

American Record Guide

ISMO ESKELINEN, kitara

17-vuotiaana kilpailumenestyksillä alkanut ura on vienyt Berliinin Filharmoniasta Amsterdamin Concertgebouw’hin ja Lontoon Royal Festival Hallista Brysselin Theatre de la Monnaie’hen. Helsingin uuteen Musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki kaupunginorkesterin että Radion sinfoniaorkesterin konsertteihin. Orkesterisolistina hän on soittanut mm. Sakari Oramon, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Dima Slobodeniukin, Olli Mustosen, Ernest Martínez-Izquierdon, Eugene Tziganen ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla. Viime vuosien solistitehtävistä mainittakoon konsertit ja nauhoitukset Lontoon BBC Symphony Orchestran kanssa, Saksan kiertue NWD-Filharmonian kanssa sekä konsertit eturivin suomalaisorkesterien kanssa.

Eskelisen lukuisat levytykset ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. ”Bach Eskelinen”(Alba) sai Emma-palkinnon vuoden 2014 klassisena levynä ja ”Bach Eskelinen II” ilmestyi 2016. RSO:n ja Hannu Linnun kanssa levytetty Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto (BIS 2018) oli Emma-ehdokkaana niin kuin myös yhdessä viulutaiteilija Pekka Kuusiston kanssa tehty ”Paganini duos” (Ondine 2009). Uusimpia levytyksiä ovat yhdessä sellotaiteilija Jan Voglerin kanssa tehty ”Songbook” (Sony classical2019), joka oli ehdolla saksalaisen Opus Klassik-levypalkinnon saajaksi sekä viulutaiteilija Karen Gomyon kanssa tehty ”Carnival” (BIS 2019) . Viimeisin albumi on  Eskeliselle sävellettyjä sooloteoksia sisältävä ”Kromos” (BIS 2020), jota kovin kiitteli mm. klassisen musiikin tärkein, englantilainen Gramophone-lehti.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään ja häntä on kehuttu niin Bachin tulkinnoista kuin nykysäveltäjien teosten intensiivisistä esityksistäkin. Hän on kantaesittänyt Kalevi Ahon, Jukka Tiensuun, Sebastian Fagerlundin ja Kirmo Lintisen hänelle säveltämät konsertot ja tehnyt yhteistyötä mm. Olli Mustosen, Einojuhani Rautavaaran, Aulis Sallisen, Eero Hämeenniemen ja Lotta Wennäkosken kanssa.  Eskelinen on aktiivinen kamarimuusikko ja säännöllinen vieras Moritzburgin ja Naantalin festivaaleilla ja on esiintynyt myös mm. Dresdenin, Charlottesvillen, Mainzin, Syltin, Holstebron ja Büsingenin juhlilla.

Ismo Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi -musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 1992 ja Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuosina 2017-2023. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia muun muassa kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen suunnitteli Global Guitar -konserttisarjan 2016–2017.

Eskelinen opettaa Sibelius-Akatemiassa, jossa hän on ollut kitaran vastuulehtori vuodesta 2017.

”…jännittäviä, kekseliäitä esityksiä,
täynnä nokkeluutta ja luonnetta…”

Gramophone

” Eskelisen Bach on kuin Rolls-Royce”.

Classical Guitar