BIO

Ismo Eskelinen

biografia

divider
Ismo-Eskelinen_1725_©feliXbroede

"Tämä esitys sai jokaisen äänen soimaan
ikään kuin ne olisi kuullut ensimmäistä kertaa”.

American Record Guide

17-vuotiaana kilpailumenestyksillä alkanut ura on vienyt Ismo Eskelisen esiintymään merkittävissä konserttitaloissa kuten Berliinin Filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa ja Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin uuteen Musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäiseksi kitarasolistiksi sekä Helsinki Filharmonian että RSO:n konsertteihin. Orkestereiden solistina hän soittaa muun muassa Sakari Oramon, Okko Kamun, Hannu Linnun, John Storgårdsin, Ernest Martínez-Izquierdon ja Miguel Harth-Bedoyan johdolla. Viimeaikaisista solistitehtävistä mainittakoon konsertit ja nauhoitukset Lontoon BBC Symphony Orchestran kanssa, Saksan kiertue NWD- Filharmonian kanssa sekä konsertit eturivin suomalaisorkesterien kanssa.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään ja häntä on ylistetty niin Bachin tulkinnoista kuin aikamme säveltäjien1) nykyteosten kantaesityksistä. Monet merkittävät nykysäveltäjät2) ovat kiittäneet Eskelistä teostensa intensiivisistä tulkinnoista. Aktiivisena kamarimuusikkona Eskelinen tekee yhteistyötä muun muassa viulistien Pekka Kuusiston, Karen Gomyon, sellisti Jan Voglerin sekä baritoni Jorma Hynnisen kanssa. Hänet on kutsuttu ensimmäisenä kitaristina useille festivaaleille, kuten Dresdenin musiikkijuhlille, Moritzburgiin ja Charlottesvilleen. Eskelinen oli Valeri Gergijevin johtaman Mikkelin musiikkijuhlien nuori taiteilija 1999. Virtuosi di Kuhmo kutsui Eskelisen solistikseen 15-vuotisjuhlakiertueelleen. Kitarafestivaaleilla, kuten GFA USA:ssa, hän on suosittu esiintyjä ja opettaja. Televisioiduista konserteista mainittakoon Tiensuun ja Tan Dunin konserttoesitykset RSO:n kanssa.

Eskelisen lukuisat levytykset ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. ”Bach Eskelinen” sai Emma-palkinnon vuoden 2014 klassisena levynä ja ”Bach Eskelinen II” ilmestyi 2016. RSO:n ja Hannu Linnun kanssa levytetty Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto ilmestyi vuonna 2018 (BIS). Uusimmat levytykset ovat yhdessä Jan Voglerin kanssa tehty Songbook (Sony classical 2019), Karen Gomyon kanssa tehty Carnival (BIS 2019) sekä Kromos (BIS 2020), joka sisältää Eskeliselle sävellettyjä sooloteoksia.

Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien ja aloitti Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuonna 2017. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia muun muassa kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen on suunnitellut Global Guitar-konserttisarjan vuosille 2016–2017. Vuonna 2017 hänet valittiin kitaran vastuulehtoriksi Sibelius-Akatemiaan.

1) Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Jukka Tiensuu, Olli Mustonen, Sebastian Fagerlund, Kirmo Lintinen, Eero Hämeenniemi ja Kalevi Aho
2) Arvo Pärt, Peteris Vasks, Luca Francesconi, Leo Brouwer, Mauricio Sotelo

 

Ismo Eskelisen 17-vuotiaana alkanut kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymään mm. Berliinin Filharmoniassa, Amsterdamin Concertgebouwssa, Lontoon Royal Festival Hallissa ja Brysselin Theatre de la Monnaiessa. Helsingin Musiikkitaloon hänet kutsuttiin ensimmäisenä kitarasolistina sekä HKO:n että RSO:n konsertteihin. Viimeisimmistä esiintymisistä mainittakoon konsertit Lontoon BBC Symphony Orchestran solistina,  NWD-Filharmonian Saksan kiertueen solistina sekä esiintymiset merkittävillä musiikkifestivaaleilla mm. New Yorkissa ja Dresdenissä.

Eskelinen soittaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään. Hän tekee yhteistyötä monien merkittävien nykysäveltäjien, kuten Einojuhani Rautavaaran, Aulis Sallisen, Jukka Tiensuun, Kalevi Ahon, Sebastian Fagerlundin ja Olli Mustosen kanssa.

Aktiivisena kamarimuusikkona Eskelinen tekee yhteistyötä muun muassa viulistien Pekka Kuusiston, Karen Gomyon, sellisti Jan Voglerin sekä baritoni Jorma Hynnisen kanssa.

Eskelisen lukuisat levytykset ovat olleet maailmanlaajuisia menestyksiä. ”Bach Eskelinen” sai Emma-palkinnon vuoden 2014 klassisena levynä ja ”Bach Eskelinen II” ilmestyi kesällä 2016.

Uusin levytys on RSO:n ja Hannu Linnun kanssa vuonna 2018 julkaistu Sebastian Fagerlundin kitarakonsertto.

Eskelinen on toiminut Sonkajärvi Soi:n taiteellisena johtajana vuodesta 1992 lähtien ja aloitti Riihimäen kesäkonserttien taiteellisena johtajana vuonna 2017. Hän on myös suunnitellut taiteellisia kokonaisuuksia muun muassa kamariorkesteri Avanti!lle. Hämeenlinnan verkatehtaalle Eskelinen suunnitteli Global Guitar-konserttisarjan vuosille 2016–2017. Vuonna 2017 hänet valittiin kitaran vastuulehtoriksi Sibelius-Akatemiaan.

”…jännittäviä, kekseliäitä esityksiä,
täynnä nokkeluutta ja luonnetta…”

Gramophone

” Eskelisen Bach on kuin Rolls-Royce”.

Classical Guitar